Home / Locuri si Delicii / Sultan – o insuliţă turcească în Bucureştiul cosmopolit

Sultan – o insuliţă turcească în Bucureştiul cosmopolit

Restaurantul Sultan este de fapt o lokanta tipic turcească. Pentru aceia dintre voi care au vizitat Istanbulul, Sultan nu este nimic altceva decît o bucăţică decupată parcă din cartierele Istanbulului şi grefată într-un Bucureşti din ce în ce mai cosmopolit.

Sultan a funcţionat mai întîi la intersecţia străzilor Mătăsari şi Pache Protopopescu. Lucru care mie îmi convenea de minune, fiindcă era foarte aproape de casa mea. Spaţiul, o casă veche, la stradă, cu o sală de vreo 50 de locuri, a fost preluat de către cei de la Anatolia, cei care au avut în trecut restaurantul Anatolia din Parcul Tei, fostul Brotăcei. Specificul s-a păstrat oarecum, pînă şi chelnerii, nu şi calitatea mîncării.

Aşadar, lokanta Sultan se mută cu toate angaralele într-o clădire nou, la Piaţa Muncii, între staţia de metrou şi spitalul Victor Babeş, pe sensul de mers dinspre Dristor spre Iancului, într-o clădire nouă şi cu o sală de 160 de locuri, aproape mereu ocupate.

Din cîte am înţeles, proprietarul deţine şi o măcelărie turcească (helal) ceea ce înseamnă că principalul flux de ingrediente este unul cunoscut şi verificat.

La Sultan grătarul foloseşte focul deschis, pîinea se coace pe loc, iar mîncarea gătită este absolut senzaţională. De la obişnuitele meze şi pînă la plăcinte, de la supe şi ciorbe şi pînă la salate, de la kebap-urile de toate felurile (pentru necunoscători, kebap înseamnă mîncare cu carne) toate sunt gătite în cel mai pur stil turcesc. Deserturile sunt aşa cum sunt deserturile în Anatolia, delicioase. Preferatul meu, kunefe cu brînză. Asta după ce am trecut prin supa de linte, prin aripioarele de pui la grătar (uitaţi tot ce aţi mîncat pînă acum!), prin chifteluţele de dovlecei cu brînză, vinetele prăjite în ulei de măsline şi salata picantă de ardei.

Cu 100 de lei puteţi avea un prînz de două persoane îndestulător. Ceaiul turcesc este din partea casei, fără limită de porţii. Una din particularităţile locantei este aceea căaidoma celor din Turcia, nu au în listă băuturi alcoolice. So, mîncaţi aici, dar stingeţi în altă parte.

Puteţi consulta meniul aici: http://www.sultanrestaurant.ro/index.php/meniu

10_779_519_90

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>