Home / Carte / Rivalitate sau conflict? Mai degrabă amîndouă!

Rivalitate sau conflict? Mai degrabă amîndouă!

Apărută la editura Humanitas, cartea lui Klaus Lang „Celibidache şi Furtwangler” vine să facă lumină într-un conflict care s-a întins pe durata a aproape jumătate de secol. Fiindcă în esenţa ei, cartea tratează relaţia dintre Wilhelm Furtwanger şi Sergiu Celibidache introducînd rivalitatea dintre acesta din urmă şi Herbert von Karajan. Este ştiut faptul că Sergiu Celibidache a reanimat Berliner Philharmoniker Orchestra din ruinele războiului, din aproape nimic. De la pupitrul celei mai importante orchestre a lumii fusese îndepărtat Wilhelm Furtwanger, cel mai prestigios şi mai titrat dirijor al epocii. Motivele sunt lesne de înţeles şi ţin de simpatia şi colaborarea acestuia cu regimul nazist. Acelaşi lucru se întîmpla şi cu Herbert von Karajan, şi el acuzat la rîndul său de simpatie şi propagandă nazistă, Hitler însuşi acordîndu-i titlul de „dirijor naţional”. Cert este că după reabilitarea sa, Furtwangler este distant faţă de cel care a redat strălucirea orchestrei berlineze. Odată cu reabilitarea lui von Karajan, acesta preia în 1955 pupitrul orchestrei ca succesor al lui Furtwangler.

Pentru Celibidache încep peste două decenii de peregrinări prin lume, pînă în 1979, cînd municipalitatea muncheneză îl numeşte director general muzical, preluînd astfel pupitrul filarmonicii bavareze. Celibidache reuşeşte să ridice nivelul artistic al orchestrei din Munchen aducînd cea mai cunoscută rivalitate muzicală postbelică pe teritoriul pe care începuse, în Germania. Însă Germania anului 1979 nu mai era Germania de după război, ci era din nou cea mai puternică forţă economică şi politică a Europei.

Rivalitatea dintre von Karajan şi Celibidache nu s-a dus numai în sălile de spectacol, ci şi în presă. Temperament sangvinic şi spirit marcat de originea balcanică, Celibidache l-a ironizat nu o dată în presa vremii pe Herbert von Karajan, numindu-l mai degrabă un succes de marketing decît un mare conductor.

Ambii au fost muzicieni uriaşi. Sigur că pentru noi Celibidache rămîne unic. Pentru mine, personal, cel mai carismatic personaj al epocii sale.

celibidache-si-furtwangler_1_fullsize

 

Wilhelm-Furtwängler_wide 1954-12-13.Karajan_Sammlung-Gruenewald_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>