Home / Carte / Orbirea lui Saramago, orbirea lumii

Orbirea lui Saramago, orbirea lumii

Eseu despre orbire este o ficţiune şi totodată o radiografie. O perspectivă asupra lumii contemporane, asupra decăderii morale şi a putreziciunii sale. Orbirea în masă şi contaminarea fiecărui individ nu reprezintă altceva decât deturnarea Omului de la funcţia sa fundamentală, aceea de a orîndui lucrurile în acord cu raţiunea existenţei lor. Căci ce altceva este privirea dacă nu fereastra prin care raţiunea noastră ia contact cu ceea ce ne înconjoară?

Saramago intră în în fibra fiecărui individ în parte, ironizînd incapacitatea Omului de a reflecta asupra a ceea ce primeşte ca dar şi ca informaţie prin contact vizual. Absenţa facultăţii autosondării, a introspecţiei critice sunt atributele unei lumi care şi-a pierdut busola şi azimutul primordial. Suntem pe un drum al pierzaniei, pare a ne spune Saramago în eseul său. Un drum care pare a nu mai avea cale de întoarcere. Îţi este infinit mai uşoară viaţa atunci când eşti orb înt-o lume cu bună rînduială, decît atunci cînd eşti orb într-o lume a orbilor şi a orbirii contagioase. O lume în care orbirea este regula. Orbirea fiinţei raţionale.

Jose_Saramago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>