Home / Editorial / Food porn sau obscenitatea gastronomică televizată

Food porn sau obscenitatea gastronomică televizată

 

Televiziunile din România nu puteau rămâne insensibile la asaltul showurilor culinare care călăresc fibra optică all around the world. Aşa au apărut şi la noi, la început timid, emisiuni în care este promovat talentul de a îmbina diferite ingrediente, de a obţine la final nişte ceva care arată bine, are gust bun şi care odată consumat, trimite individul într-o stare de ataraxie, dându-i iluzia că a atins mai binele binelui.

Plecată la drum odată cu dorinţa Juliei Child de a le deschide americanilor apetitul pentru rafinamentul franţuzesc, isteria culinară s-a rafinat şi ea odată cu trecerea timpului. Au apărut emisiuni dedicate cercetării obiceiurilor culinare, omagii aduse lui Escoffier şi somelieri iţiţi din această uriaşă supă care este societatea de consum, reviste de specialitate, evenimente care promovează bunul-gust şi desdrăbălarea pantagruelică.

În cartea sa „Female Desire”, Rosalind Coward introduce pentru prima oară tremenul care apoi avea să devină eticheta revistelor şi showurilor de specialitate: foodporn! „Mâncarea prezentată glamouros este o obligaţie. Gestul poate fi asimilat unui cadou, unei dovezi de afecţiune”, spune Coward în cartea sa, afirmând totodată faptul că oamenii trebuie determinaţi să-şi prepare mâncarea la standarde cât mai înalte, acasă, refuzând hrana preparată şi semipreparată la scară industrială.

Juliei Child i-au urmat Jacques Pepin, Martha Stewart, Mario Batali, Emeril Lagasse, Heston Blumenthal, Curtis Stone, Rick Stein, Gordon Ramsay, Jamie Oliver sau autorul celebrei „Kitchen Confidential”, nu mai puţin celebrul rezident newyorkez de la Les Halles, chef Anthony Bourdain.  Asta ca să numesc doar câţiva dintre cei mai cunoscuţi chefi şi „brodcasting personalities”.

Puterea de contagiune fiind atât de mare, virusul pornografiei culinare a atins – de bună seamă – şi România. O ţară cu mâncare cvasibalcanică, cu ceva influenţe austriece, ungureşti sau ruseşti. O bucătărie turco-grecească cu mult mai multă carne, prăjeli şi rântaşuri. A început – timid – insipidul Petrişor Tănase. A luat-o din zbor Chişu cu andivele lui nehotărâte, apoi Antonio Pasarelli (un tip competent), şi nişte „nea” foşti bucătari de cantină de întreprindere cu alură de Bocuse, versiunea Găeşti, care se produceau pe Paprika Tv. Trebuie spus că în programul acestei staţii am văzut cele mai penibile prestaţii ale unui chef închipuit pe numele său, Nicola Odobescu.

Şi uite aşa românul mâncător de ceafă de porc începe să se familiarizeze uşor-uşor cu „crisp sea bass with grapefruit hollandaise” , „chicken teriyaki” sau „pasta lenticchie”.

Se ia mai apoi showul lui Gordon Ramsay şi se aşează pe nişte giboni blazaţi şi autosuficienţi cu pretenţii de mişlăni autohtoni. Rezultatul este acela că trei tipi, trei băieţi, altfel cu bune intenţii, reuşesc să captiveze şi să magnetizeze un public care şi-aşa îşi trăia viaţa în cutia colorată, prin trierea unor aspiranţi la şorţul – şi nu la cuţitul – de „masterchef”, la oră de maximă audienţă. Prezentarea emisiunii îi aparţinea (şi îi mai aparţine, chiar şi în noul format) unui tip care s-a făcut remarcat ca un rock star, a continuat ca actor de telenovele şi a atins apogeul prezentând farfurii cu mâncare. Trebuie să recunoaştem, o asemenea traiectorie numai în Romînia este posibilă. Formatul este bun, ambalajul şi modul în care este livrat este absolut jalnic. Încercând să copieze showul britanic până la identificare băieţii ăştia, care cu alură de tâmplar, care cu apucături de valutist, care cu ifose de filosof au reuşit să scoată pe piaţă o conservă tv greţoasă, cu un limbaj absolut infect.

Mai departe, ştim povestea. Sârbu a plecat de la CME iar Mona Segall şi-a mutat amfitrionii la Antena 1, aceştia reuşind pe tronsonul lor orar să aducă audienţa staţiei lui Voiculescu la nivelul TVR2.

Pro Tv nu a stat cu mâinile în sân şi a racolat alţi trei oameni. De data aceasta castingul a fost mult mai bine făcut. Între cei trei găsim un chef foarte talentat Florin „Foa” Scripcă, omul care asigură meniul a tot ceea ce este legat de brandul şi reţeaua Fratelli, un blogger-chef  clujean cu bun simţ şi competent în bucătărie, Adrian Hădean, şi o italiancă, Patrizia Paglieri, care în 23 de ani petrecuţi în România nu a reuşit să înveţe limba. Bucătărie, nici atât. Noul format MediaPro ar fi unul okay dacă această doamnă ar fi absentă din peisaj. Personal am trecut prin restaurantele în care dânsa îşi lasă semnătura şi nu am fost deloc impresionat, ci dimpotrivă. În afară de preţuri nimic nu sare în ochi. Ba deunăzi am auzit-o spunându-i unui concurent că trebuie să facă un „bărgăr” demn de un masterchef pentru a rămâne în competiţie. Dacă aveţi 50 de lei de aruncat pe fereastră, încercaţi-l pe al dumneaei, la Fior di Latte. E la fel de prost ca română pe care o vorbeşte distinsa copie a Lizei Minelli.

Peste toate însă vin ca un bolovan care se prăvăleşte la vale tonele de ulei de floare pe care Dinescu le varsă (pe bani buni!) pe ecranele televiziunii publice. Carne cu ulei, salată cu ulei, borş cu ulei, peşte cu ulei, ulei cu ulei. O deversare grosieră care are darul de a ischiti apetenţa înnăscută a românului pentru tot ceea ce ete prăjit. Toată avalanşa asta de emisiuni cu şi despre mâncare din lumea occidentală vine pe fondul unei realităţi absolut dramatice: 4 miloane de copii mor anual, conform UNESCO, de malnutriţie şi boli generate de malnutriţie. Peste 100 de milioane de oameni suferă de foame în formă severă, alte sute de milioane de oameni trăind cu mai puţin de 2 USD/zi. Îmi pun întrebarea firească, zic eu, dacă toată această exhibare a gusturilor rafinate nu cumva încalcă orice normă etică. Anual, lumea civilizată aruncă 1,7 miliarde tone de mâncare. Think, about! Înţeleg că este industrie, dar suntem totuşi în secolul XXI. Nici Aristip din Cirene nu ar mai fi gândit la fel în zilele noastre.

Sausage-Necklace_Credit_Melanie-Dunea-p196l1fq2p1doj1dool1pt4e7jh-e1417118773779 julia_turkey_tx800 descopera-cei-24-de-concurenti-care-intra-in-bucataria-masterchef-luni-de-la-20-30_size19 Curtis-Stone004 Gordon Ramsay's F Word ABsmoking article-1156002-03AB48D5000005DC-197_468x670

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>