Home / Film&Teatru / The Danish Girl – despre acceptare şi curaj

The Danish Girl – despre acceptare şi curaj

 

The Danish Girl este un film care recuperează în imagini povestea pictorului danez  Einar Magnus Andreas Wegener, devenită Lili Elbe în urma primei operaţii de schimbare de sex din istorie, făcută la Dresda în anul 1930.

De un realism supărător pentru puritani, filmul lui Thomas Hooper este marcat de jocul destul de strident al premiatului cu Oscar, Eddie Redmayne, şi mai ales al partenerei sale, frumoasa şi talentata actriţă Alicia Vikander pe care mărturisesc, astă-seară am văzut-o pentru prima oară.

O dramă neînsiropată, o dramă fără o morală convingătoare, un film ce aduce în prim-plan curajul unui om de a-şi accepta destinul şi mai ales condiţia, aceea de trăi într-un alt corp decît acela în care se simte confortabil, în care se simte om. Un El care este de fapt o Ea, are curajul într-o Europă interbelică intolerantă şi conservatoare de a-şi afima cu tărie identitatea şi de a face tot ce ţine de el pentru a deveni ceea ce în fapt simte că este.

În ciuda faptului că personajul principal este Einar Wegwner, cea care dă forţă şi farmec peliculei este soţia lui, Gerda, interpretată magistral de Vikander. E greu să nu observi libertatea de conştiinţă şi descărcarea de pejudecăţi, peste care se aşează un altruism aproape ireal şi o iubire demnă pe care numai mintea unui artist, a unui trăitor, o poate avea.

Un film care merită văzut, măcar în ideea de a face o incursiune în pionieratul luptei pe care transgenderii au dus-o în afirmarea adevăratei lor identităţi.

Despre Einer Weneger/Lili Elbe mai multe, aici:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lili_Elbe

TheDanishGirl_Hero

2 comments

  1. „Curajul” de a-si schimba sexul?
    Hai sictir cu cacaturile voastre politic corecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>