Home / Film&Teatru / Interstellar. Un SF cu multe lacrimi

Interstellar. Un SF cu multe lacrimi

Prefer să văd filmele la ceva timp după lansarea lor în cinematografe, după ce criticii au luat pelicula la puricat, după ce bloggerii şi forumurile au epuizat subiectul, după ce impresiile la cald s-au decantat.

Aseară am purces – în familie – la vizionarea filmului lui Cristopher Nolan, Interstellar. Un film multipremiat, care a cules laude dar a stârnit şi controverse. Un film nominalizat mai peste tot pe unde un produs de cinema poate fi nominalizat. Cu un afiş bun – Caine, Lithgow, Mcconaughey – şi subiect generos, ingredientele necesare unui succes de casă, Nolan a încercat să însăileze o poveste S.F. cât se poate de umană, care să exploateze la maxim atât apetenţa publicului de gen, cât şi pe cea a publicului care reacţionează la emoţie, a consumatorului de poveşti în care binele învinge.

Din capul locului trebuie să spun că am încercat să mă detaşez de cronicile de film apărute în media bucureşteană, sau de bucuria şi entuziasmul cetepeului. Şi am văzut un film bun, dar nu extraordinar. Un film cu o construcţie narativă bună, coerentă, dar şi cu zorzoane tipic hollywoodiene, cu patetism şi supereroi, cu desfăşurări de cadre în care Superman este înlocuit de un astronaut retras la ţară.

În plus, pelicula are o frază destul de criptată. Iar cei mai mulţi dintre privitori ar trebui să ruleze cd-ul într-un play-pause continuu, având în faţă două televizoare: unul pe care să ruleze filmul, iar un altul pe care să ruleze documentare cu Carl Sagan sau Neil deGrasse Tyson. Altfel, te uiţi ca proverbul la poartă nouă.

Un film cu multe cadre superbe, cu multe scene trase de păr şi de turul pantalonilor şi cu o morală facilă: iubirea este o nouă dimensiune a vieţii. A 4-a, a 5-a, nu ştiu. Un film pe care e bine să-l vedeţi.

Prin comparaţie, Avatarul unui cineast mult mai şablonard după părerea mea, l-am numit aici pe James Cameron, este o producţie cu mult mai reuşită. După părerea mea. Iar eu nu sunt Cristian Tudor Popescu.

1-presedinte interstellar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>