Home / Muzica / 175 de ani cu Piotr Ilitch Tchaïkovski.

175 de ani cu Piotr Ilitch Tchaïkovski.

S-au împlinit, iată, 175 de ani de la naşterea celui mai mare muzician rus, 175 de ani de la apariţia geniului ce ne-a dăruit o operă de o uriaşă bogăţie şi o inegalabilă consistenţă. Centrul creaţiei lui Tchaikovski este reprezentat de lupta omului cu propriul său destin. Finalul din „Patetica” cu acea misa funebră nu reprezintă altceva decât victoria destinului asupra omului însingurat, revanşa predestinării asupra omului risipitor.

Tchaikovski a fost un poet al muzicii, unul aşa cum nu a mai fost altul. Este greu de grezut că va mai apărea un altul la aceeaşi dimensiune. A fost primul muzician rus care a atins notorietatea mondială, chiar dacă a fost precedat de un alt titan al muzicii ruse, Mikhail Glinka, ori contemporan cu Modest Petrovici Musorgski. A fost atât de tare apreciat şi iubit de mediile culturale occidentale, încât în 1891 a fost invitat să inaugureze Carnegie Hall, unde poemul simfonic Fatum a avut un succes fulminant.

A scris 10 opere abordând teme diverse. Dintre ele, două aveau să atingă o popularitate greu de egalat. Este vorba despre dramele psihologice Dama de Pică şi Evgenii Oneghin, cele care au făcut din Piotr Ilitch un contributor de marcă al istoriei genului liric.

A fost muzicianul cu cea mai mare influenţă asupra muzicii de balet, Lacul Lebedelor, Spărgătorul de Nuci sau Frumoasa Din Pădurea Adormită fiind şi astăzi cele mai „jucate” creaţii ale genului. În epocă, s-a bucurat de prietenia lui Franz Liszt sau George Bizet a cărui operă de căpătâi, Carmen, avea să-l impresioneze profund şi să-i dea un nou imbold în muzică.

În 1893, la o săptămână după ce a condus premeiera simfoniei a VI-a – Patetica – Piotr Iltch Tchaikovski se stinge, bolnav de holeră, în Sankt Petersburg, la doar 53 de ani. Nimeni nu ştie cât ar mai avut de oferit, nimeni nu poate bănui ce alte bijuterii ar mai fi ieşit din mintea şi sufletul acestui muzician fără seamăn.

Odată cu revoluţia bolşevică din 1917 s-a încercat codamnarea operei acestui uriaş, pe motiv că muzica sa este una de inspiraţie burgheză, degradantă şi imorală.

Şi ca o confesiune de credinţă Tchaikovski este, alături de Gustav Mahler, compozitorul meu favorit. :) O capodoperă a muzicii Tchaikovskiene, aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>